(ВИДЕО) Планината Рораима или “островот во облаците“, секој ден врне, а некои мислат дека тука живеат диносауруси

Длабоко во прашумите на Венецуела, од земјата се издигнува плато на висина од дури 2743 метри. Гледајќи од горе, местото изгледа како остров во облаците. Станува збор за тепуи, што е индијански збор за планина, од кои најпозната е Рораима. Порад својата необична географија и непристапен терен составен од исклучително стрмни и високи бочни карпи, тоа е подрачје и дом на многубројни необични растителни видови кои не постојат никаде на друго место на планетата.На планината врне дожд . Планината отсекогаш предизикувала многубројни авантуристи, а оние кои успеале да се искачат таму зборувале за “островот во облаците“.

Наводно ова место го инспирирало Артур Конан да го напише “Изгубениот рај“.

Досега на врвот на планината се искачил ботаничарот Еверард Им Турн,  во 1884-та година. Сите негови следбеници велат дека и покрај напорите да пронајдат нешто специфично и праисториски суштества какви што се зборува дека има таму не пронашле, Но тие и покрај тоа што не пронашле не тврдат дека и нема затоа што како што велат теренот бил толку многу тежок што само еден дел од него е истражен, поточно истражени биле само 44 квадратни километри.

фото: SoCawlege

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *