Интересни факти за Мерлин Монро, кои можеби не ги знаете

Помина повеќе од половина век од мистериозната смрт на глумицата Мерлин Монро, која стана легенда и стандард на женската убавина и сексуалност. До сега секој детал од нејзината биографија и секоја ретка фотографија предизвикува интерес од јавноста. Ви пренесуваме интересни детали за животот на „главната“ плавуша на XX век, кои можеби не сте ги знаеле.

1.Скоро целото наследство од Мерлин Монро по нејзината смрт го добил најзиниот близок пријател Диве Ли Стразберг.

2. Монро сакала да чита!  Нејзината лична библиотека има преку 400 книги.  Таа не завршила училиште, па поради тоа сакала се да надохнади.

3.И покрај нејзините облини, Мерлин јадела многу малку. Колегите глумци забележувале дека таа преку целиот ден може да остане само со сок од портокал.

4.Првата верзија на псевдонимот Мерлин звучела поинаку: „Џен Адаир“, но легендарната глумица во последен момент се одлучила да го одбере Мерлин Монро.

5. Мерлин е правата жена кој излезе на насловната страна на Playboy!

6. Норман Џин, како што се вика Мерлин, се обиделе да ја посвојат 11 пати, но секогаш ја враќале во домот.   

7. Мерлин во последните три години од својот живот имала „вештачки“ – „парафински“ гради, затоа што во тоа време намало силиконски. Покрај тоа на почетокот на кариерата пластични хирурзи и го корегирале носот и брадата.

8. Кога славната глумица сакала незабележително да помине по улица, носела темна перика и се претставувала како Зелда Зорк.

9. Според изјави на очевидци, Монро многу често била збунета, а понекогаш ги заборавала и репликите, Во една епизода снимањето било повторено 40 пати.

10. IQ на легендарната глумица бил 168. Оваа бројка е многу повисока од просекот, но стереотипот „блесава плавуша“  ја прогонувал цел живот.

11. Покрај песната „Дијамантите се најголем пријател на девојките“, самата Мерлин била многу рамнодушна спрема скап накит, нејзината колекција била многу скромна.

12.Монро многу сакала да готви. Нејзините пријатели често кажувале дека таа е одлична готвачка.

13. Мерлин имала сопствена прудукциска компанија „Marilin Monroe Productions“ која за жал објавила само еден филм во 1957. Монро е една од првите жини во историјата која основала сопствена продкциска компанија.

14. Мерлин преминала во Јудаизам само за да се омажи со својот трет сопруг Артур Милер.

15. Монро се заљубувала во „грди“ мажи, само барала да биде вистински сакана.

16. Во детството во семејство кое ја посвоило повеќе пати имало обиди да биде силувана.

17. Мерлин целиот свој живот сакала да создаде здраво семејство и да стане мајка. Таа многу ги сакала децата. Забременила со Милер, но не успеала да го доноси плодот.

18. Монро дткала, но со нејзина упорност, го надминала овој проблем.

19. За погреб Мерлин имала одбрано бледо зелен фустан.

20.Мерлин Монро побарала од Џо Димаџо да и вети дека доколку почине рано, секоја недела да и носи цвеќе на нејзиниот гроб. Така и било, по дваесетина црвени ружи се оставале на гробот на Монро секоја недела цели 20 години.

фото:reddit.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *