(ВИДЕО) Чизмите на Наполеон продадени за 117.00 евра

Чизмите за кои се верува дека му припаѓале на францускиот император Наполеон Бонапарта продадени се на аукција во Париз за повеќе од 117.000 евра, објавила аукциската куќа “Друо“. 

Според француските историчари тие чизми Наполеон ги носел за време на егзилот на островот Света Елена, каде почина во 1821 година. По неговата смрт, чизмите ги наследил неговиот пријател од последните денови, маршал Бертран. Тој подоцна ги отстапил чизмите на вајарот Карл Марокети, кој ги користел како модел за скулптурата Наполеон на коњ, наменета за неговиот надгробен споменик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *