(ФОТО) Вежба на Јапонските пратеници, со шлемови во случај на земјотрес

Јапонските пратеници носеа пластични шлемови на вчерашната седница на парламентот, вежбајќи како да се заштитат во случај на земјотрес.

Пластичната заштитна опрема на склопување беше воведена во парламентот пред две години и е сместена под пратеничките столчиња.

Вежбата ја водеше спикерот на Долниот дом на парламентот Тадамори Ошима, кој им објасни на пратениците од власта и опозицијата како се користат шлемовите.

„Никогаш не се знае кога земјотресот може да удри. Сакам да бидете подготвени“, кажа Ошима.

Вакви вежби се вообичаени во јапонските училишта, бидејќи земјотреси често се случуваат во земјата. Во последниот катастрофален земјотрес, во 2011 година загинаа речиси 20.000 луѓе, откако тој предизвика и цунами.

(Фото: Кјодо)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *