Откриената гума за џвакање oд камена доба го открива изгледот на девојче пред 5.700 години

Данските научници успеаја да извлечат целосен примерок од човечка ДНК од парче брезова смола стара повеќе од 5000 години, којашто била користена како своевидна гума за џвакање. 

Иако нејзините остатоци не се пронајдени, мастиката која всушност е парче од кора од бреза, неодамна било пронајдено и анализирано, пишуваат од “USA Today“. Неверојатно, но токму таму било пронајдена ДНК од девојчето.

Нејзината ДНК била толку добро сочувана што научниците морале да дојдат до сознание за личноста која ја џвакала мастиката. Така дознале дека таа имала црна коса, сини очи и темна кожа и дека еден од нејзините последни оброци била патка.

Во праисториските времиња често се џвакало, што покажуваат отпечатоците од заби во кората од бреза. Пастата која ја проучувале експертите во Копенхаген е откриена за време на археолошки ископувања спроведени од музејот Lolland-Falster во Силтолм, на југот на Данска.

Проучувајќи ја смолата од бреза, научниците откриле дека ја џвакала жена, веројатно со сини очи и темна коса. Според нивните истражувања, била генетски поблизу до ловците-собирачи на континентална Европа, отколку на централна Скандинавија, и како нив имала кафеава коса и сини очи.

фото: “USA Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *