Новата година пристигна во Пацифичките острови Самоа и Кирибати

Пацифичките острови Самоа и Кирибати беа првите места во светот кои ја дочекаа Новата 2020 година, а веднаш потоа им се придружија и жителите на Нов Зеланд…

Самоа, која има 200.000 жители, во 2011 година одлучи поради економските и трговските ефекти со соседните Австралија и Нов Зеланд, да ја промени страната на датумската гранциа, па сега наместо последна прва влегува во новата година.

Американска Самоа, пак, сместена на околу двесте километри осточно ос Самоа, ќе биде последната територија која ќе ја напушти 2019 година.

Потребни се 26 часови за Новата година да пристигне во сите временски зони на земјата.

фото: Архива

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *