Во џунгла во Индонезија,пронајден најголемиот цвет на светот

Во дивината на Индонезија е пронајден веројатно најголемиот цвет во светот, на растението рафлезија. Билката рафлезија честопати се нарекува „цвет на чудовиште” поради неговите паразитски својства и одбивна миризба.

Дијаметарот на цветот изнесувал речиси 122 сантиметри, што претставува апсолутен рекорд.

WEST SUMATRA, Jan. 1, 2020– An official measures a rafflesia flower at Maninjau Forest Conservation in Agam region, West Sumatra, Indonesia, Dec. 31, 2019. (Photo by Ardi Mardiansyah/Xinhua via Getty)

Се наведува дека рафлезијата пораснала на местото од поранешниот рекордер, чиј дијаметар бил помал за десет сантиметри.

Рафлезијата е паразитско растение кое нема лисја и корен. Сите материи неопходни за опстанок на цветот се добиваат од ткивото на растението домаќин, преку посебните корени вшмукувачи.

Фото: Harvard Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *