Научниците произведоа храна од воздухот, конкуренција на сојата

Финските научници произведоа храна од воздухот. Тие направија протеин од бактерии од почвата, кои се хранат со водород одделен од вода со помош на електрична енергија, односно соларна енергија. Научниците тврдат дека за 10 години ќе ѝ конкурира на сојата според цената.
Ако електричната енергија може да се создаде од сонце и ветер, постои можност и за производство на храна која не би имала негативно влијание врз климата и не би придонела за создавање на ефект на стаклена градина, велат научниците.

фото: Prtsc Tviter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *