Лекари од Италија открија зошто Бетовен бил глув, според истражувањата тој бил затруен со олово

Лекари од Италија ја открија причината поради која славниот германски композитор Лудвиг ван Бетовен веројатно го загубил слухот. Тие сметаат дека глувоста на музичарот можеби се должи на труење со олово.

Резултатите од студиите се објавени во научното списание Ларингоскоп.

Бетовен започнал да го губи слухот во 1796 година, во 26-та година од животот и до 1811 година е целосно глув.Сепак, болеста не го спречува композиторот да прави музика, но му го отежнува изведувањето на концерти. Има еден случај во кој за време на премиерата на Деветтата симфонија, Бетовен, стоејќи со грб пред публиката, морал да се сврти за да може да ја види салата како аплаудира.

Научниците претставија голем број хипотези за причините за болеста на композиторот – меѓу нив тифус, разни автоимуни заболувања и невообичаената навика на спиење н Бетовен, натопувајќи ја главата во ладна вода.

Резултатите од студиите се објавени во научното списание Ларингоскоп.

Бетовен започнал да го губи слухот во 1796 година, во 26-та година од животот и до 1811 година е целосно глув.Сепак, болеста не го спречува композиторот да прави музика, но му го отежнува изведувањето на концерти. Има еден случај во кој за време на премиерата на Деветтата симфонија, Бетовен, стоејќи со грб пред публиката, морал да се сврти за да може да ја види салата како аплаудира.

Научниците претставија голем број хипотези за причините за болеста на композиторот – меѓу нив тифус, разни автоимуни заболувања и невообичаената навика на спиење н Бетовен, натопувајќи ја главата во ладна вода.

фото: Frognews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *