Откриен најстариот материјал на Земјата – според научниците настанал пред Сончевиот систем

Научниците веруваат дека го откриле најстариот материјал на Земјата, ѕвездена прашина од метеоритот Меркинсон кој во 1969 година паднал во југоисточна Австралија. Тие утврдиле дека материјалот е стар 7,5 милијарди години, пренесува Би-би-си.

„Ѕвездената прашина, формирана пред пет до седум милијарди години, потекнува од метеорит што падна на Земјата пред 50 години во Австралија,“ велат научниците во трудот објавен во списанието PNAS.

Филип Хек, кустос на метеорити во музејот, испитувал претсоларни житарици – парчиња ѕвездена прашина кои останале заробени во метеоритите –  претворајќи ги во временски капсули од периодот пред да се роди сонцето.

„Тие се цврсти примероци на ѕвезди, вистинска ѕвездена прашина“, вели Хек.

фото: Архива

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *