Издадена најмалата монета во светот, на неа ликот на Ајнштајн, кој се плази

Швајцарија искова толку мал златник што треба да се погледне од многу блиску за на него да се забележи ликот на физичарот Алберт Ајнштајн, кој се плази кон гледачот, пренесува агенцијата АП.

Тежина на кованата паричка е само 0,063 грама и има номинална вредност на една четвртина од швајцарскиот франк.

Од ковачницата информираат дека ваква паричка од вкупно 999 направени, ќе се продава по цена од 199 франци со специјална лупа, така што сопствениците ќе можат во секое време да го погледнат ликот на познатиот физичар, на аверсот од минијатурниот златник.

фото: DW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *