(ВИДЕО) Научниците и го вратиле гласот на мумија стара 3,000 години

Научниците со помош на 3Д принт технологија повторно ги креирале гласните жици на мумифициран египетски свештеник кој живееле пред повеќе од 3,000 години и дознале како звучел неговиот глас.

Според видеото се слуша само И а…

„Звукот кој го слушате го произведуваат неговите гласни жици од положбата во која лежи во саркофагот“, рекол електротехничарот Дејвид Хаурад од лондонскиот универзиет Ројал Халовеј.

фото: You tube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *