Психијатрите едногласни – селфито е болест!

Американската психијатриска асоцијација ( АПА ) официјално го потврди она што многу луѓе досега само претпоставуваа –  селфито или самосликот се манифестација на ментално растројство.

Ова тврдење беше предмет на дебата за време на годишната средба на здружението во Чикаго . Новата ” болест ” се нарекува selfitis и се дефинира како една од сортите на опсесивно-компулсивно нарушување , пишува In Life .

Во овој случај тоа се сведува на ненадминлива желба да се прават сопствени фотографии , кои потоа ќе бидат објавени на социјалните мрежи.

Според американските психијатри, тоа е начин да се компензира недостигот на самодоверба и стремеж, и да се пополни една своевидна празнина што произлегува од недостатокот на интимност.

фото: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *