Многу корејци живеат во полуподрумски станови како оскаровецот „Паразит“

Неочекуваниот победник на Оскарите „Паразит“ раскажува приказна за корејско семејство кое живее во мал, мрачен полуподрумски стан и иако таа е измислена, амбиентот е автентичен. Вакви станови се викаат banjiha и илјадници луѓе живеат во нив во Сеул, објави СМАРТСДК.МК.

Триесет и едногодишниот Ох Хи-Чеол вели дека во неговиот стан речиси и да нема дневна светлина. Ја има толку малку што и неговите мали сукулентни растенија не можат да преживеат. Тој може да влезе во станот преку прозорците, а во лето се соочува со неподнослива влажност и се бори со мувлата која брзо се развива.

Текстот во целост на: СМАРТСДК.МК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *