проф. д-р.Кантарџиев: Алкохолот го убива коронавирусот

Проф. д-р Тодор Кантарџиев, директор на националниот центар за заразни и инфективни болести во Бугарија, вели дека младите полесно се справуваат со коронавирусот од повозрасните луѓе. За да се востанови болеста треба да се земе материјал што се чува на температура од 4 степени. 

Според проф. Кантарџиев без контакт, 90% од луѓето добиваат коронавирус. Со контакт со вирусот до третиот ден, можеби не е болен, но го шири.

Сè уште не е познато како се шири и колку близок треба да биде контактот. Коронавирусот е многу подложен на средства за дезинфекција. Умира многу брзо од алкохол.

„Луѓето кои се алкохоличари се многу заштитени!“, Додал тој.

Досега, децата на возраст меѓу 5 и 14 години се разболеле.

фото: Архива

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *