(ФОТО) Поцрвене мразот на Антарктикот, зошто?

Украинските научници се изненадиле откако поцрвенел мразот околу нивната станица на Антарктикот. Овој феномен го објаснија од  Министерството за наука и образование на Украина. 

Појавата ја предизвикале микроскопските снежни алги Chlamydomonas nivalis.

Тие создаваат спори кои почнуваат да растат кога времето ќе стане потопло, а во нив, покрај зелениот пигмент – хлорофил, постпои и црвен – каротен, од кој мразот доби боја на малина. Најинтересно е што “црвениот” мраз има мирис на лубеница.

фото: ФБ  Національний антарктичний науковий центр

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *