Би јаделе ли путер од инсекти?

Научници од Универзитетот во Гент (Белгија) експериментираат со маст од ларва како замена за путер во вафли, торти и колачи. Тие велат дека масти од инсекти се еколошки поодржливи од секојдневните млечни продукти.

Истражувачите ги ставаат ларвите во сад со вода, па во блендер за да добијат мазна смеса и потоа со помош на друг миксер го издвојуваат путерот.

„Има повеќе позитивни аспекти од користењето на состојки од инсекти. Тие се еколошки поодржливи бидејќи не им треба земја како на животни и користат помалку вода“, вели Цомпа Соса, која прави торти од путер од инсекти.

Храната од инсекти содржи високо ниво на протеини, витамини, влакна и минерали и научниците низ Европа сѐ повеќе се во потрага по еколошки и поевтини алтернативи за продукти од животинско потекло.

фото: Mental Floss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *