Сексуалните работници сврзуваат крај со крај во борба со коронавирусот.


Работниците во сексуалната индустрија во Берлин го чувствуваат притисокот, благодарение на затворањето на борделот низ целата земја, што следеше во стагнантен период на заработка поради социјалното дистанцирање. Во саботата, германските власти наредија борделите во главниот град на нацијата да се затворат, откако повеќе од 330 лица беа позитивни на коронавирус. Периодот што доведоа до исклучување не беше многу подобар, изјави Бордело операторот Аурел Јоханес Маркс за „Асошиејтед Прес“ во петокот вечер.


„Во текот на изминатата недела, бизнисот опадна за 50%“, рече Маркс. Има дури 200 000 сексуални работници во Германија, каде борделите биле легализирани во 2002 година. Маркс вели дека инсталирал диспензери за дезинфекција во близина на бањите, го променил начинот на чистење на крпи и чаршафи и се обидел да ги задржи прозорците отворени за да можат да ги избегнат бактериите од борделот „Ланквитцер 7“, но тие мерки не успеале да ги намамат посетителите. Германските власти, исто така, наредија затворање на конвенционалните барови и клубови, тврдејќи дека десетици инфекции биле поврзани со жариштата на ноќните локации.

 Има такви што во целост се повлекуваат од бизнисот во моментов од безбедносни причини“, рече Вилп. Додека некои независни оператори сè уште обезбедуваат секс услуги, побарувачката се вели дека е мала. Вилп рече дека „90% од сите датуми се откажани“. Таа се грижи дека сексуалните работници, од кои повеќето се самовработени, наскоро немаат каде да живеат и нема средство за исполнување на целите. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *