Apple донира милиони маски во Сад и Европа

Apple е најновата голема технолошка компанија која придонесува за борба против тековната пандемија на коронавирус.


Компанијата објави дека ќе донира милиони хируршки маски на разни здравствени работници во САД и Европа, каде што раширеноста на вирусот се зголемува со неверојатна стапка. Иако не се открива специфичен број, потпретседателот Мајк Пенс за време на брифингот објави дека најмалку два милиони од нив доаѓаат во САД. „Нашите тимови работеа да им помогнат на производителите на здравствени услуги кои се борат против КОВИД-19“, се наведува во исказот на директор на „Аpple“, Тим Кук. „Донираме милиони маски за здравствени работници во САД и Европа. Им се заблагодаруваме на сите херои од првите редови.


Веста следува откако други технолошки гиганти како Амазон и Фејсбук ветија огромни суми пари за да им помогнат на малите бизниси да останат во живот или да вработат работни места чии се погодени од карантинот и забавната економија. На сличен начин, Елон Муск претходно рече дека Тесла ќе произведува вентилатори за болници, додека Aлек Ма на Алибаба, донира секаква болничка опрема. Во другите вести поврзани со коронавирусот, GameStop конечно ја промени својата одлука да остане отворена, затворајќи ги сите свои продавници во САД денес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *