Хакер, наводно, го држи кодот на Xbox серијалот X за откупнина од 100 милиони американски долари


Ако купувачот не е пронајден, хакерот рекол дека ќе го сподели кодот јавно на Интернет.


Според IGN и блог-пошта од AMD, хакер го украл изворниот код за графиката на Xbox Series и го држи на откуп од 100 милиони американски долари. „Бевме контактирани од некој кој тврдеше дека има датотеки за тестирање поврзани со подмножество на нашите сегашни и идни производи за графики“, се вели во изјавата на AMD за ситуацијата. „Ние соработуваме тесно со службеници за спроведување на законот и други експерти како дел од тековната кривична истрага.“


TorrentFreak известува дека украдените податоци биле пронајдени во хакиран компјутер, кој исто така поседувал изворен код за GPU-те на Big Navi и Arden на AMD, за последниот за кој се шпекулира дека е Xbox Series X 12 teraflop GPU. Парчиња од кодот се објавени, а подоцна отстранети од GitHub. Ако купувачот не го испорача откупот, хакерот се закани дека ќе ги фрли сите украдени податоци на Интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *