Масивни скали кои се простираат низ минималистичка куќа


Јапонската фирма за дизајн nendo комплетираше уникатна скалила куќа во Токио создадена за три генерации на исто семејство. Сместен во Шинџуку, трикатниот дом може да се пофали со чекори што ја пробиваат целата фасада на куќата, создавајќи впечатлива структура која „има за цел да се прошири понатаму за да се приклучи кон околината и градот“, објаснува Nendo. Челикот се користел за занаетчиски чекори во куќата, додека бетонот ги сочинува чекорите на отворено. Низа од растенија ја красат убедливата структура, предизвикувајќи чувство на стаклена градина.


Внатре во куќата на скалите, приземјето е дадено на една постара двојка, додека горните два спрата се назначени за помлада двојка и нивното дете. Скалилата ги обединува секое ниво на домот, спречувајќи ги страните да се чувствуваат изолирани едни од други. Во структурата се скриени помали простории, како и вистинско скалило што се користи за пристап до повисоките подови на куќата. Спротивно на тоа, со смелиот дизајн на куќата е едноставниот црн мебел. Предниот дел на домот е исто така минимален, со својата целосно прозорец фасада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *