Airbnb собира една милијарда американски долари преку приватниот капитал

Компанијата за патничко сместување „Airbnb“ во понеделникот објавија дека сега собрале 1 милијарда американски долари во долгови и капитал преку две приватни фирми со капитал, Silver Lake и Sixth Street Partners. Прецизните услови на договорот не се обелоденети, а исто така е нејасно како тоа може да влијае на претходните планови на „ Airbnb “ за излегување во јавноста. Со пандемијата на коронавирус, која сè уште трае, многу влади низ целиот свет сега издадоа наредби за седење дома или дури и ги затворија своите граници за меѓународни патувања, во голема мера влијаат врз индустријата за туризам и угостителство.

„Додека сегашното опкружување е јасно тешко за туристичката индустрија, желбата да патувате и да имате автентични искуства е фундаментална и трајна“, рече ко-извршниот директор на Silver Lake и извршен партнер Егон Дурбан. „Различниот, глобален и еластичен деловен модел на Airbnb е особено добро прилагодена за просперитет, бидејќи светот неизбежно се обновува и сите ние се враќаме назад да го доживееме“.

Новиот договор доаѓа само еден месец откако Airbnb издвои фонд од 250 милиони американски долари, додавајќи како помош за надоместокот на домаќините кои ги откажаа нивните резервации меѓу март и мај поради ситуацијата со коронавирусот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *