Jack Dorsey од Twitter вети 1 милијарда американски долари за борба против COVID-19


Околу 28% од неговата вкупна нето вредност.

CEO на Twitter и Square Inc.Jack Dorsey излегол на својата платформа за микроблогирање за да објави дека ќе изврши една милијарда американски долари од сопствениот капитал на Square Inc.Во насока на помагање на борбата против коронавирусот, во рамките на неговиот фонд Start Small LLC.

Што се однесува до пишувањето, заложбите од Дорси од една милијарда американски долари преведува од 19.833.400 од неговите сопствени акции на „ Square Inc “ во моментов вредни 50,31 УСД секоја, што изнесува точно 997,818,354 УСД и приближно изнесува 28% од неговата вкупна нето вредност. Се разбира, како што економијата флуктуира, неговата донација би можела да се намали или над нејзиниот сегашен број, и јавно ќе се следи преку оваа табела „  Start Small “, вклучително и преглед на тоа каде одат парите; досега, 100.000 УСД се издвоени за американскиот Фонд за храна да „обезбеди средства за оброци за луѓето погодени од COVID“.


Во вториот дел од твитот погоре се споменува дека „откако ќе ја разоружуваме оваа пандемија, фокусот ќе се префрли на здравјето и образованието на девојчињата и на UBI“, што технолошкиот милијардер го објаснува во серија последователни твитови: „Верувам тие претставуваат најдобри долгорочни решенија за егзистенцијалните проблеми со кои се соочува светот. UBI е одлична идеја за експериментирање. Здравјето и образованието на девојчињата се клучни за рамнотежата “, а потоа се поврзува со Проектот за повлекување.


„Зошто сега?“ Дорси продолжува. „Потребите се повеќе итни, и сакам да го видам влијанието во мојот живот. Се надевам дека ова ги инспирира другите да направат нешто слично. Животот е премногу краток, па да направиме сè што можеме денес за да им помогнеме на луѓето сега “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *