Гугл и Епл развиваат Андроид и iOS систем за следење за COVID-19

Со надеж дека ќе придонесат во борбата против тековната пандемија на коронавирус, технолошките гиганти Гугл и Епл се собраа да развијат сеопфатен систем за следење контакти, со цел да го следат резултатот во заедниците.


Новиот систем ќе работи паралелно со постојните апликации за јавно здравје и на Android и со iOS уреди и ќе биде распореден во две клучни фази. Во првата фаза ќе се види дека двете компании ослободуваат интерфејси за програмирање апликации кои овозможуваат интероперабилност помеѓу двата мобилни оперативни системи за апликации поврзани со здравјето. Во втората фаза ќе се појави ослободување на „поширока“ трага за контакт базирана на Bluetooth преку градење на функцијата директно во Android и iOS.

„Сите ние во„ Епл “и„ Гугл “веруваме дека никогаш немало поважен момент да се работи заедно за да се реши еден од најгорливите проблеми во светот“, се вели во обединетата изјава за двете компании. „Преку блиска соработка и соработка со развивачи, влади и даватели на јавно здравје, се надеваме дека ќе ја искористиме моќта на технологијата за да им помогнеме на земјите ширум светот да го забават ширењето на СОVID-19 и да го забрзаат враќањето во секојдневниот живот“.

Во моментов нема официјален датум од Google или Apple за кога ќе се активира системот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *