Адидас доби заем од владата од 3 милијарди евра за да ги неутрализира загубите на COVID-19

Предлогот за барање заем на Адидас беше одобрен од најразлични банкарски институции, пред се, германската државна банка за развој KfW. Како што пренесе Ројтерс, заемот изнесува 3 милијарди евра, приближно 3,3 милијарди американски долари.


Со огромно мнозинство од своите места за привремено затворање на малопродажба, Адидас зафаќа значителен профит, поттикнувајќи ја својата желба да го намали финансиското влијание на коронавирусот со заем одобрен од владата.


„Денес компанијата доби одобрение од германската влада за учество на КfW, германската државна банка за развој, во синдикален објект за револвинг заем вреден 3,0 милијарди евра“, се вели во соопштението на „Адидас“.


KfW посвети на заемот 2,4 милијарди евра, додека дополнителни 600 милиони евра беа обезбедени од колективни заемодаватели во кои се опфатени банка на Америка, Ситибанк, Дојче банк, ХСБЦ и УниКредит. Заемот доаѓа со различни одредби; на пример, адидас мора да ги прекине исплатите на дивиденда на акционерите за време на траењето на заемот. Адидас исто така потврди дека директорите веќе нема да ги откупат акциите на компанијата и планираат да откажат краткорочни и долгорочни бонуси во 2020 година.


Конечно, Адидас изјави дека не е во состојба да обезбеди финансиски преглед за 2020 година, но ќе ги објави резултатите од првиот квартал на 27 април.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *