Поседувајте парче од метеоритот NWA 5000 за $250, 000


На аукција е парче вселенска историја во форма на метеорит Северозападна Африка 5000. Откриено во 2007 година во пустината Сахара, NWA 500 (исто така именувано „Периге“) беше најголемиот метеорит откриен во тоа време. Исто така, беше еден од најпознатите естетски избалансирани метеорити со скоро совршен однос на површина и тежина. Многу метеорити се распаѓаат по влегувањето во атмосферата на Земјата, каде фрагментите наречени спарувања се одвоени од главното тело и создаваат нерамни површини. NWA 5000 не беше предмет на спарување и беше еден од ретките на Земјата откриен во една маса.


Големината на 9,5 x x 8,5 x x 0,3 ”,„ Периги “тежи близу 1,5 кила и содржи метал стар околу 4,5 милијарди години. Проценето дека ќе го продаде од 250.000 УСД, ова е ретка шанса да поседувате парчиња 1-од-7 од она што се смета за „најпосакуваниот лунарен метеорит во светот“. Шесте други намалувања од NWA 5000 во моментов се во сопственост на богати деловни тајкуни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *