Netflix вреди повеќе од Disney поради глобалниот карантин


Уништувањето направено од пандемијата на коронавирус не влијаеше врз сите индустрии подеднакво. Како луксузниот шопинг се бори, намирници и услугите за стриминг се добро позиционирани не само што остануваат живот, туку и прекумерно; особено, Netflix е далеку добар, како што е наведено од Форбс.

До пладне на 16 април, акциите на Netflix се искачија за 5%, достигнувајќи рекордно високо ниво од приближно 427 УСД по акција. Благодарение на периодот на изолација што произлегува од скоро глобалниот карантин, се зголемила гледаноста и новите претплати, јавуваат аналитичарите. Netflix сега вреди 194 милијарди УСД на хартија, со пад на пазарот од 50 милијарди американски долари само од 2020 година. Ова го позиционира нешто над Disney, сега се наоѓа на приближно 184 милијарди УСД, што е намалување од 258 милијарди УСД на крајот на 2019 година.


Иако Disney изгледа како рамноправен натпревар со Netflix, услугата за стриминг е само една гранка на империјата Disney, која зависи од туризмот, производите и филмските продукции за да оствари профит. Во меѓувреме, Netflix исто така спроведува задоцнување во продукцијата за време на пандемијата, но неговата широчина на заостаната програмирање значи дека има многу нови ТВ-емисии и филмови што треба да се појават дури и за време на застој.


Одложувањето исто така и дозволува на компанијата да собере приходи, бидејќи не се користи за создавање содржина – сепак, над 100 милиони американски долари се ветија дека ќе ги поддржат вработените погодени од производството на застој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *