Галериите во Германија и Австрија се отвораат со строги мерки на претпазливост


Галериите во Германија и Австрија внимателно се подготвуваат повторно да ги отворат своите места во јавноста, бидејќи нивните соодветни влади започнуваат со животни деловни ограничувања во однос на пандемијата на коронавирус. Овие обновувања ќе бидат со строги мерки на претпазливост, како што се ограничување на посетителите и посетителите да носат маски за лице. Малите галерии во Австрија, вклучувајќи го и Бехтер Кастовски Галери во Виена, се отворија уште од минатата недела, додека неколку германски институции само објавија дека тие повторно ќе се отворат почнувајќи од 20 април.

Андре Шлехтрием од берлинската галерија „Дитрих и Шлехтрием“ со седиште во Берлин за artnet News изјави: „Јас сум повеќе од воодушевен што повторно ќе се отворат. Галериите не можат да постојат во еден свет само преку Интернет. Мојата галерија е личен социјален простор каде што секој посетител се поздравува лично од мене или од мојот персонал. Секогаш сме среќни да одговориме на прашања и да зборуваме за уметноста што ја презентираме. Тоа е она за што живееме “.


Иако германските галерии ќе започнат да ги поздравуваат посетителите, другите големи уметнички настани во земјата, како Арт Келн и Берлинската галерија викендов остануваат одложени. Големите собири се забранети до 31 август, во целиот регион.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *