Нето вредностите на Џеф Безос се зголемија за 24 милијарди американски долари како што продолжува пандемијата на Коронавирус


Извршниот директор на „Амазон“ гледа профит среде меѓународната здравствена криза.

Нето-вредноста на Џеф Безос се зголеми за 5 проценти претходно оваа недела, бидејќи тековната криза на коронавирус доведе до невидена побарувачка за нарачки од Амазон. Скок во вредноста на акциите до 2,283 УСД по акција за гигант за е-трговија значи дека нето-вредноста на извршниот директор се искачи за 23,6 милијарди УСД.


Дури и додека многу бизниси и малопродавачи се затвораат и го намалуваат персоналот како резултат на појавата на COVID-19, Амазон ангажираше нови вработени за да се задоволи зголемената побарувачка. Платформата за е-трговија ангажираше 100.000 нови вработени за своите магацински и екипи за испорака во март. Во исто време, вработените во „Амазон“ исто така излегоа на штрајк во знак на протест поради недостаток на безбедносни мерки на претпазливост. Претходно оваа недела, Бизнис Инсајдер објави дека еден работник на магацин во Амазон починал како резултат на COVID-19.

Поради зголемените побарувања за шопинг, Амазон соопшти дека ќе даде приоритет на испорака на основните производи за домаќинството, како што се санитализатори и формула за бебиња. Претходно оваа недела компанијата објави дека ќе формира листа на чекање за клиенти на својата услуга Amazon Fresh. Амазон ги одржува отворените продавници за целата храна, но со прилагодени часови и се фокусира на нарачките преку Интернет.


Одредени клиенти на Amazon Prime видоа до еден месец одложување на испорака на други нарачки. Компанијата бара дополнителни 175.000 работници за да се задоволи зголемената побарувачка за нарачки преку Интернет, бидејќи многу ширум светот имаат нарачки да останат дома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *