Google, наводно, работи на паметна дебитна картичка

Откако Епл ја издаде својата кредитна картичка минатата година, се чини дека Гугл ги следи стапките со физичка картичка за да се поврзе со својата програма на Google Pay. Сепак, верзијата на Google ќе биде дебитна картичка наместо кредитна картичка, со цел да се истражат „паметните“ сметки за проверка. Уште во ноември, гигантот за пребарување откри дека се здружил со Федералниот кредитен сојуз Ситибанк и Стенфорд да понудат сметки за проверка во 2020 година преку проект со кодно име „Кеш“. Клиентите ќе можат да ги задржат своите пари на сметка на FDIC или NCUA и „да имаат корист од корисни увид и алатки за буџетирање“, рече Гугл за Wall Street Journal.

Новата услуга во голема мерка ќе ги прошири можностите на Google Pay што во моментот зависи од давателите на трети страни. Исто така, потенцијално би можел да го претвори Гугл во следниот гигант со тоа што ги користи своите огромни реклами и пребарувајќи податоци – почнувајќи од персонализирани препораки за поединци до проценка на поголеми предвидувања на пазарот.

TechCrunch изнесе неофицијални слики од дебитна картичка што личи на минимален дизајн сличен на Apple Card. Исто така, се чини дека вклучува ко-брендирање со финансискиот партнер и чип читач.


Гугл не откри точен датум на објавување, но се очекува дебитната картичка да биде објавена со сметката за проверка, нешто подоцна оваа година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *