NASA & SpaceX ќе ги лансираат астронаутите во вселенската станица од почвата на САД


Прв пат за скоро една деценија.

Следниот месец, НАСА ќе лансира астронаути од американската почва за прв пат во скоро една деценија со SpaceX. Астронаутите Даг Харли и Боб Бенкнкен ќе се упатат кон Меѓународната вселенска станица на вселенското летало SpaceX’s Crew Dragon, над ракетата „Фалкон 9“. Поаѓањето ќе се случи во вселенскиот центар Кенеди на Флорида, со што прв пат ракета ќе ги носи астронаутите во орбитата од Соединетите држави откако програмата на НАСА за вселенски шатли се повлече во 2011 година.


По лансирањето, астронаутите ќе поминат дури 110 дена во вселената и ќе потврдат дека леталото се извршува како што е наменето со тестирање на системот за контрола на животната средина, дисплеите и системот за контрола и маневрирачките нафрлачи, меѓу другото, се вели во ажурирањето на НАСА. Мисијата на Crew Dragon, наречена Демо-2, е важна пресвртница за Програмата за комерцијални екипи на НАСА, која развива возила за превоз на американски и меѓународни астронаути до и од Меѓународната вселенска станица. Целта е да се стави крај на потпирањето на НАСА на рускиот Soyuz.


НАСА затвори многу од своите активности како резултат на коронавирус, но сепак ги одржуваше сите свои мисии поврзани со ISS. Под претпоставка за лансирање на 27 мај, Crew Dragon ќе се приклучи на ISS во 11:29 A.M. ЕДТ на 28 мај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *