Дрим Тим дресот на Мајкл Џордан од Олимписките игри во 1992 година се продава за $216,000


Еден од дресовите на Мајкл Џордан облечен и потпишан „дрим тим“ од Олимписките игри во 1992 година се продаде на аукција за неверојатни 216,000 УСД. Наддавањето, одржано од компанијата за меморијали Роберт Едвард Аукшн, заврши во неделата вечерта – што може да биде и достоинствен пресврт на судбината, благодарение на премиерата на високоочекуваната док-серија на последниот танц на ЕСПН за Џордан и ’97 -’98 г. Чикаго Булс.


Белиот дрес има црвена и сина графика со потпис на Американската кошарка и е украсен со автограм „Најдобри желби, Мајкл Џордан“ од предната страна. Убавата продажна цена во голем дел се должи на заслуженото место на „Дрим Тим“ во галеријата на кошарката – тие играа лудо низ Игрите во ‘92, победувајќи на нивните натпревари со просечна маргина од 43,8 поени. Освен Џордан, други фигури на кошарката како Скоти Пипен, Чарлс Баркли, Меџик Џонсон и Лери Бирд се појавија на теренот за да ги претставуваат САД.

Наддавањето започна од 25.000 УСД на 3 април, со поставени 54 понуди. Продавачот оствари огромна добивка; тој првично го купи дресот преку аукциите на Роберт Едвард во 2013 година за 53.325 американски долари. Пред тоа, дресто беше продаден на добротворната гала на Фондацијата Мајкл Џордан во септември 1992 година за 17.500 американски долари.

Ова е втора највисока продажна цена за дресот на Џордан. Рекордот го држи црвениот дрес од Олимписките игри во 1984 година, на кој учествуваше Џордан пред да стапне на теренот во НБА. Тоа ретко парче меморија се продава преку аукциите на Греј Фланел за 273.904 УСД во 2017 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *