Почетничка грешка – Зошто не треба да ја премачкувате скарата со масло?

Што ако ви кажеме дека од самиот старт на подготовката на скарата правите грешка?

pocetnicka-greska-zosto-ne-treba-da-ja-premackuvate-skarata-so-maslo-001_resize.jpg

Вообичаено, пред да го ставите месото на решетката, сигурно и вие ја подмачкувате подлогата со масло. Но, искусните „скараџии“ ова го оценуваат како почетничка грешка.

Подмачкувањето на скарата не е добра идеја бидејќи маслото испарува и се претвора во карбонат, поради што скарата постигнува повисока температура.

Јагленот и чадот немаат убав вкус, па ова ќе го влоши вкусот на вашиот оброк.

pocetnicka-greska-zosto-ne-treba-da-ja-premackuvate-skarata-so-maslo-2_resize.jpg

Покрај тоа, карбонатот на скарата е само дополнителен проблем при чистењето.

Решение за овој проблем е да ставите малку мајонез со полна масленост, кој е масен, но не испарува толку брзо и додава вкус на храната.

Идеален е за задржување на зачините на месото, а посебно добро одговара со рибата и пилешкото.

Би го пробале ли овој трик или сепак ќе се држите до традиционалниот?

pocetnicka-greska-zosto-ne-treba-da-ja-premackuvate-skarata-so-maslo-3_resize.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *