Симптоми на депресија кои не треба да ги игнорирате

Понекогаш е очигледно дека вие или некој во вашиот живот страда од депресија. Се чувствувате страшно, светот изгледа мрачно, па дури имате проблем да се преселите од креветот на троседот.

Edinaeset pomalku poznati simptomi na depresija 01

Депресијата, која според Светската здравствена организација влијае на повеќе од 300 милиони луѓе ширум светот, може да се прикаже и на посуптилни начини.

Само затоа што сè уште можете да ги извршувате повеќето од вашите задачи, не значи дека не ви треба помош. Милиони луѓе ширум светот страдаат од она што експертите го нарекуваат дистимија или хронична депресија на ниско ниво.

Сè уште е недоволно дијагностицирана и лекувана, што е многу лошо, бидејќи влијае врз квалитетот на животот на оние кои се заболени.

Проблемот се јавува ако се чувствувате „исклучено“, но ги немате симптомите кои најчесто се поврзуваат со депресија. Можеби нема ни да сфатите дека се случува нешто посериозно.

Симптоми на кои треба да обрнете внимание:

Доколку ги забележите следниве симптоми и сте загрижени за вашето здравје, најдобро консултирајте се со професионалец.

1. Работите што порано не ви биле тажни, сега ве тераат да плачете.

2. Раздразливи сте дури и на најмала ситница и збор.

3. …или повеќе не чувствувате ништо.

4. Почувствителни сте на физичка болка.

5. Не ги завршувате обврските во дадениот рок.

Edinaeset pomalku poznati simptomi na depresija 02

6. Не можете да се концентрирате.

7. Исцрпени сте.

8. Вашиот говор може суптилно да се промени.

9. Изгубивте интерес за активности што ве интересирале порано.

10. Не сте во можност да донесувате никакви одлуки, дури ни важни.

11. Не сакате друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *