Во својот дом има 78 тоалети – 6 факти за богатството на кралицата Елизабета

На круната има 200 дијаманти и уште неколку факти за една од најмоќните жени на светот.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-01.jpg

Кралицата Елизабета е една од најмоќните и најбогатите жени на светот.

Според Forbes нејзиното богатство е проценето на 530 милиони долари, а пак вредноста на сиот имот на 88 милијарди.

Најинтересните факти за нејзиниот дом:

Во својот дом има 78 тоалети, како и 775 соби. Во Бакингемската палата има огромни бронзени скали, скапи уметнички дела и часовници на ѕидовите, а дел од собите се достапни со тури за јавноста.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-02.jpg

Во замокот Виндзор има повеќе од 1.000 соби и тој е еден од најголемите замоци на светот, а кралицата живеела во него во дел од своето детство. Денес тој се користи за прослави, а таму стапија во брак принцот Хари и Меган Маркл.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-03.jpg

Кралицата има завидна колекција на скап накит, во кој и многу тијари. Највредна и е таа со 96 рубини, што ја доби како свадбен подарок од делегација од Бурма. Инаку на круната на кралицата има повеќе од 200 дијаманти.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-04.jpg

Има посетено повеќе од 120 земји, од кои само Канада дури 27 пати. Лета секаде без пасош и виза.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-05.jpg

Првпат седнала на пони на 3-годишна возраст, а на 4 години добила свое пони. Таа заработува многу од трки со коњи.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-06.jpg

Таа има и завидна колекција на автомобили меѓу кои и Бентли лимузина.

vo-svojot-dom-ima-78-toaleti-6-fakti-za-bogatstvoto-na-kralicata-elizabeta-07.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *