22 факти за уникатниот начин на живот во Саудиска Арабија и чудните забрани

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-01 (1).jpg

Саудиска Арабија е една од најзатворените земји на светот, таму живеат стотици принцови и принцези, летата се пеколно топли, а локалците организираат натпревари за убавина за камили.

Интересни факти за оваа земја:

Во почетокот на 80-тите властите ги затвориле сите кина и граѓаните можеле да ги гледаат холивудските блокбастери само во соседните земји Дубаи и Бахреин.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-22.jpg

Пред неколку години забраната беше тргната, но филмот „Black Panther“ кој беше прикажан пред публиката беше цензуриран, односно беа исечени сите сцени со бакнување.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-03.jpg

Главна атракција во земјата се огромните трговски центри со кафулиња, каде што во нормални услови, летно време може да шетате затоа што на улиците е пеколно топло со просечна температура од 39 – 45 °C.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-11.jpg

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-07.jpg

Во кафулињата и рестораните има два оддели: за сингл мажи и за семејства. Немажените девојки може да бидат во делот за семејство, но никако не им е дозволено да бидат во делот за мажи.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-08.jpg

Сите обврски се планираат според времето на молење. Се молат 5 пати на ден и животот на земјата сопира во задолжителните термини за молитва и не работат бензинските пумпи, кафулиња и продавници.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-16.jpg

До пред само неколку години беше забрането покажување на голи делови од телото во продавниците и магазините, односно беа пребојувани рацете, рамениците, па дури и лицето на девојките.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-19.jpg

До пред неколку години туристите не беа добредојдени во земјата, дојденци се примаа само во Мека и Медина.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-23.jpg

Сега секој може да аплицира за туристичка виза и на туристките им е дозволено незамисливото – да шетаат без абаја (традиционална наметка што го покрива телото).

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-20.jpg

До неодамна сите жени во јавност мораа да носат црна абаја, да ги покријат рацете и нивните лица со хиџаб, но сега оваа забрана е тргната, а жените не мора да го кријат лицето, најчесто носат само марама на главата.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-17.jpg

Во земјата постои т.н. „полиција на моралот“ која внимава дали жените се соодветно облечени, дали некој продава илегални супстанции и дали паровите непристојно се однесуваат на улица, на пример се држат за раце.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-15.jpg

Порано оваа „полиција на моралот“ можеше да ги осуди граѓаните на удари со стап, казна, па дури и затвор, а сега може да даде само усна опомена.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-09.jpg

До 2018 година Саудиска Арабија беше единствената земја во светот во која на жените им беше забрането да возат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-02.jpg

До пред само неколку години секоја жена морала да има маж што ќе ја придружува на патувања, на излегувања и при решавање на бирократски проблеми. Тие морале да одат со придружник, на пример сопруг или брат, дури и на бизнис патувања.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-14.jpg

Камилите во Саудиска Арабија се прашање на гордост и симбол на земјата, а се одржува и годишен натпревар на убавина за камили, а сопственикот добива огромна парична награда.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-vo-saudiska-arabija-i-chudnite-zabrani-01.jpg

Нема доволно камили за сите, па овие животни се увезуваат од Австралија.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-13.jpg

Владејачката династија во оваа земја се состои од 15.000 луѓе, па не е чудно ако на улица наидете на некој принц или принцеза, кој/а буквално се расфрла со пари.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-vo-saudiska-arabija-i-chudnite-zabrani-02.jpg

Сообраќајот е ужасен и ретко се почитуваат сообраќајните знаци.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-06.jpg

Во главниот град Ријад со 9 милиони жители има само 6 автобуски рути, јавниот превоз им е на ужасно ниво.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-18.jpg

Интересно е што најпопуларен спорт помеѓу саудиските жени е фудбалот.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-05.jpg

Повеќето мигранти живеат во посебни населби заградени со високи ѕидови со своја инфраструктура.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-04.jpg

Прават луксузни свадби, но мажите и жените ја слават свадбата посебно, понекогаш дури и во различен ден.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-10.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *