Во чест на македонскиот јазик – најубавите стихови на Конески

Го прославивме денот на македонскиот јазик на 5 мај. Истиот е прогласен за првпат во 1945 година кога Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо.

Najubavite-stihovi-na-Koneski-01.jpg

А има ли поубав начин за славење на мајчиниот јазик отколку низ стиховите на бесмртниот Конески? Тој е еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик и значајна личност во македонската книжевност.

Академик, поет, прозаист, есеист, книжевен историчар, филолог и јазичар, преведувач и професор на Филозофскиот факултет во Скопје, додека пак Филолошкиот факултет го носи токму неговото име.

Прочитајте само мал дел од неговите прекрасни, безвременски стихови кои веруваме дека треба да бидат дел од задолжителното образование:

Najubavite-stihovi-na-Koneski (10).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (9).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (8).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (7).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (6).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (5).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (4).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (3).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (2).jpg
Najubavite-stihovi-na-Koneski (1).jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *