Работи кои луѓето ги прават и почесто од што мислите за да заштедат „некој денар“

Понекогаш се случува да ви останат малку пари пред следната плата, а тогаш морате да бидете креативни за некако да го „истуркате“ месецот.

raboti-koi-lugjeto-gi-pravat-i-pochesto-od-shto-mislite-za-da-zashtedat-nekoj-denar-01.jpg

Речиси сите луѓе се нашле во ваква положба, па триковите за штедење им се познати на повеќето.

Некои трикови дури се добри за максимално искористување на продуктите кои ги купуваме, но дел од нив не се за оправдување, како на пример – носење своја храна и пијалаци во кино.

Сепак, во нормални услови (кога нема пандемија и затворени објекти) луѓето прават вакви работи многу почесто отколку што мислите, а во некои од овие трикови дури и самите ќе се пронајдете.

Со колку од овие трикови сте се послужиле и вие?

Перење на автомобилот на дожд наместо во автоперална

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-03.jpg

Додавање вода во шампонот за да издржи за уште неколку миења

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-05.jpg

Гледање „направи сам“ туторијали за да си направите нешто наместо да го купите

Бесплатно користење тестери наместо купување нов парфем

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-08.jpg

Купување само продукти што се на попуст

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-09.jpg

Измислување нови рецепти користејќи го она што ви останало во фрижидерот

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-10.jpg

Разредување на доматниот сос со вода за да добиете повеќе

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-11.jpg

Користење на пластичните кутии од кисело млеко, сладолед и слично за складирање друга храна

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-14.jpg

Користење заеднички профили на „стриминг“ платформите за да ги намалите месечните трошоци

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-17_copy.jpg

Користење стари блузи и облека за чистење, наместо купување нови крпи

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-19.jpg

Пешачење до работа или каде било, наместо одење со такси или јавен превоз

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-20.jpg

Следниве трикови се однесуваат на услови кога не владее епидемија и кога беа отворени сите објекти:

Снабдување со сосови од ресторани за да остане за дома 

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-04.jpg

„Шверцување“ грицки и пијалаци во кино

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-15.jpg

Порачување само едно кафе во ресторан, за седење од 3 часа

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-21.jpg

„Дегустирање“ бесплатни примероци наместо купување 

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-02.jpg

Користење на бесплатниот интернет по јавни места за да не го надминете лимитот 

raboti-shto-gi-pravime-site-koga-sakame-da-zashtedime-nekoj-denar-13.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *