Словенија прва стави крај на епидемијата од европските земји – нема продолжени финансиски мерки

Словенија е првата европска земја која стави официјално крај на епидемијата со корона вирусот, а со тоа се скратија финансиските мерки, но не и оние за заштита на граѓаните.

slovenija-prva-stavi-kraj-na-epidemijata-vo-evropa-nema-prodolzheni-finansiski-merki-01.jpg

Словенија успеа добро да се справи со епидемијата и покрај тоа што на почетокот зема поголем замав и рашири страв кај граѓаните.

Во последниот период бројот на новозаболени е целосно намален и во последните 14 дена имаат вкупно 35 новодијагностицирани пациенти, а Националниот инситут за јавно здравје укажал дека сите индикатори водат кон намалување на ширењето и е одлучено да се прогласи крај на епидемијата.

Со тоа, финансиските мерки кои важат за помош на граѓаните и компаниите важат до крајот на мај, а потоа се укинати.

Сепак, мерките за заштита од вирусот, како носење маски и одржување дистанца, остануваат да важат, но граѓаните и животот во земјата полека се враќаат во нормала.

slovenija-prva-stavi-kraj-na-epidemijata-vo-evropa-nema-prodolzheni-finansiski-merki-02.jpg

Од оваа недела, јавниот превоз во Словенија почна да функционира, но со ограничен број на патници кои задолжително носат заштитни маски и влегуваат на задната врата за да немаат контакт со возачите.

На влез во продавниците се одржува строг ред со почитување на мерките за заштита и дезинфекција. Градинките почнуваат да работат за оние кои сакаат да ги однесат децата, а училиштата се очекува да се отворат од следната недела, но не за сите генерации.

Карантинот по влегување во земјата е укинат за сите освен за земјите кои не се дел од ЕУ, со исклучоци.

slovenija-prva-stavi-kraj-na-epidemijata-vo-evropa-nema-prodolzheni-finansiski-merki-03.jpg

Инаку, до 14.05.2020, во Словенија се регистрирани вкупно 1.464 случаи со корона вирус, од кои оздравени се 267, а починати 103. Во земјата се направени вкупно 66.678 тестирања.

Според нив, најважните мерки за спречување на ширење на заразата е тестирањето пациенти, изолирање пациенти, наоѓање контакти, задолжителен карантин за блиските контакти, лична хигиена, носење заштитни маски и одржување дистанца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *