Има ХИВ, сега се облекува како маж: Факти за контроверзната евровизиска дива Кончита Вурст

Како тинејџер, победничката на Евровизија од 2014-та, била малтретирана поради хомосексуалната ориентација, а пред неколку години поранешното момче ѝ се заканувало дека ќе открие дека е ХИВ позитивна.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-01.jpg

Во 2014 година контроверзната Кончита Вурст облечена во елегантен фустан, но со брада на лицето ѝ ја донесе победата на Евровизија на Австрија со песната „Rise Like a Phoenix“.

Факти за Кончита Вурст:

Родена е во ноември 1988 година.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-03.jpg

Кончита Вурст е алтер его на австриски шоумен со име Томас (Thomas Neuwirth). За првпат на сцената Томас станал Кончита во 2011 година.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-05.jpg

Тогаш изјавил дека Кончита ја креирал како знак на протест поради интолеранцијата со која се соочувал како тинејџер поради хомосексуалната ориентација.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-09.jpg

Во 2018 година Кончита откри дека е ХИВ позитивна и дека прима соодветен третман веќе неколку години. Поранешно момче ѝ се заканувало дека ќе ја открие оваа информација за неа, па таа самата јавно проговори и ги охрабри и другите луѓе кои се заболени од ХИВ вирусот да говорат отворено за тоа.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-08.jpg

Според листата на BBC евровизиската песна на Кончита е влезена на листата најдобри евровизиски песни на сите времиња.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-06.jpg

Кончита стана симбол на толеранцијата и уметничката слобода во својата татковина, но и во светот.

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-10.jpg

Нејзино мото е: „Подобро биди најдобрата верзија од себеси, oтколку лоша копија на некој друг.“

ima-hiv-sega-se-oblekuva-kako-mazh-fakti-za-kontroverznata-evroviziska-diva-konchita-vurst-07.jpg

Иако уште носи елегантни женски стајлинзи, во последно време таа сè почесто се фотографира во машко издание:

View this post on Instagram

🐄

A post shared by Conchita WURST (@conchitawurst) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *