Како марулата да биде свежа подолго од 2 дена и уште 7 трикови за да не фрлате храна

Дали зелката и салатата постојано ги фрлате затоа што се веќе бајати по само 2-3 дена? И како да останат свежи како денот кога сте ги купиле?

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-01.jpg

Научете како да фрлате помалку храна..

Најголемата грешка ја правите кога зелката ја чувате во кесата која сте ја купиле. Најпаметно е да ја ставите во фиоката од фрижидерот. На овој начин може да издржи до 2 недели.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-1.jpg

Спанаќот и марулата треба да бидат измиени во ладна вода пред да ги ставите во фрижидер. Ако ги покриете со пластична фолија, ќе ја задржите крцкавоста.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-2.jpg

Пластичното пакување е најголем непријател на кашкавалот и сирењата. Штом еднаш ги отворите, завиткајте ги во хартија за печење.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-3.jpg

Извадете го лебот од пакувањето и завиткајте го во чиста крпа.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-4.jpg

Свежите печурки кои се продаваат во пластични пакувања веднаш извадете ги и префрлете ги во хартиена кеса.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-5.jpg

Сувомеснатото и сланината најдобро се чуваат во пластична фолија, добро завиткани, извадени од оригиналното пакување.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-6.jpg

Свежото месо подолго ќе остане свежо, без да го замрзнувате, ако го ставите во сад потопен со маслиново масло – секако, не значи дека со денови треба да го чувате така.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-7.jpg

Тврдото бело сирење потопете го во 4 шолји вода во кои ќе промешате 50 грама сол, никако не го чувајте во празен пластичен сад.

kako-marulata-da-bide-sveza-podolgo-od-2-dena-i-uste-7-trikovi-za-da-ne-frlate-hrana-8.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *