17 кул изуми од светот кои ни требаат и во градовите во Македонија

Од детско игралиште на покрив од катна гаража до затворени и топли автобуски станици… Изуми од Холандија, САД, Тајван кои ги сакаме.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-01.jpg

Урбаната средина лесно се претвора во хаос, па важни се малите изуми кои го разубавуваат просторот и го прават попрактичен.

Од Полска до Холандија, какви интересни изуми има во градовите во земјите низ светот?

Кул изуми што ни требаат и во Македонија:

Затворена и топла автобуска станица во покраината Квебек, Канада.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-06.jpg

Број на зграда во Варшава, Полска.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-02.jpg

Решетки, кои наликуваат на уметнички дела, околу дрвјата на тротоарите.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-03.jpg

Решетки во комбинација со клупи околу дрвјата.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-04.jpg

Знаци на улиците во Сан Франциско, САД.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-05.jpg

Фонтана во која може да си играте.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-07.jpg

Парк со базен на покрив на зграда во Таинан, Тајван.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-08.jpg

Осветлување на велосипедските патеки.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-09.jpg

Одлично направен подземен премин за пешаци и велосипедисти во Амстердам, Холандија.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-10.jpg

„Пловечки остров“ – мост со лулашки во Брисел, Белгија.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-11.jpg

3-катен паркинг за велосипеди во централната станица во Утрехт, Холандија.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-12.jpg

Клупи на кои можете да седите, но и лежите – неколку ни ставија и во Градскиот парк во Скопје, но ни требаат повеќе.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-13.jpg

Клупа со тркало која може да биде поставена како сакате.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-14.jpg

Игралиште со мини куќички во Копенхаген, Данска.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-15.jpg

Игралиште со покрив за заштита од сонцето во Аскапоталко, Мексико.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-16.jpg

Детско игралиште на покрив на катна гаража во Копенхаген, Данска.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-17.jpg

Јавни градини, финансирани од држвата, во кои луѓето сами се грижат за растенијата – таму тие може да имаат пикници – Будимпешта, Унгарија.

18-kul-izumi-od-svetot-koi-ni-trebaat-i-vo-gradovite-vo-makedonija-18.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *