Секоја жена треба да знае како да се вљуби без да се изгуби – и што друго? – според Маја Анџелоу

Sekoja-zena-treba-da-znae-spored-Maja-Andzelou-01.jpg

Секоја жена би требало да има: 

Стара љубов за која ќе може да замислува дека можеби ќе ѝ се врати, 

Една која ќе ја потсетува колку далеку стигнала,

Доволно пари доколку се одлучи да се исели или да изнајми стан, дури и доколку не ѝ е потребно сето тоа,

Совршена комбинација за облекување доколку некој што ѝ се додворува ја покани на состанок,

Младост која ќе биде задоволна да ја остави зад себе,

Доволно сочно минато за кое ќе ѝ биде драго да зборува во староста,

Сфаќање дека еден ден ќе доживее старост и малку пари оставени на страна,

Комплет шрафцигери, бормашина и градник од црна чипка,

Еден пријател кој ќе ја засмејува и еден кој ќе ѝ дозволи да плаче,

Добро парче мебел кој не го поседувал никој пред неа,

Комплет од 8 чинии, високи вински чаши и рецепт со чија помош нејзините гости ќе се почувствуваат почестено,

Животна приказна по која не е снимен ниту еден филм,

Чувството дека сама ја контролира сопствената судбина.

Секоја жена би требало да знае:

Како да се вљуби, без да се изгуби,

Како да си даде отказ, да му раскине на љубовникот и да им се спротивстави на пријателите, без да го уништи пријателството,

Кога треба да се потруди повеќе, а кога треба да крене раце,

Како добро да си помине на забавата на која никогаш сама не би се одлучила да дојде,

Како да го побара она што го сака на начин на којшто најбрзо ќе го добие,

Дека нема да може да ја промени должината на нозете, ширината на колковите или карактерот на своите родители,

Дека нејзиното детство можеби не било совршено… но е завршено,

Што треба и што не треба да прави за љубов,

Како да живее сама… дури и доколку тоа не ѝ се допаѓа.

Кому може да верува, кому не може и зошто не треба тоа да го зема при срце,

Што може, а што не може да постигне во текот на еден ден, еден месец и една година.

– Маја Анџелоу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *