Станете професионалец во кујна – Едноставни техники за сечкање зеленчук

Ако не сте професионален готвач, или ако не готвите многу често, веројатно понекогаш сечкањето на зеленчукот ви претставува проблем.

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-01.jpg

Но, за да станете експерт и во ова, само треба да научите неколку едноставни техники.

Во продолжение погледнете како најлесно да го исечкате зеленчукот на разни начини:

1-ва техника – тенки линии

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-02.jpg
stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-03.jpg
stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-04.jpg

2-ра техника – ситно сечкање

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-05.jpg

3-та техника – за кружни и долгнавести зеленчуци

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-06.jpg

4-та техника – за компири

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-07.jpg

5-та техника – за лиснат зеленчук

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-08.jpg

6-та техника – крукчиња

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-09.jpg

7-ма техника – за многу тенки линии

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-10.jpg

8-ма техника – најдобра за моркови, краставици и тиквички

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-11.jpg

9-та техника – најдобра за моркови, компири, пиперки и тиквички

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-12.jpg

10-та техника – големи коцки

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-13.jpg

11-та техника – најчесто користена за компири

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-14.jpg

12-та техника – за тиквички и краставици

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-15.jpg

13-та техника – сечкање кромид на коцки

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-16.jpg

Совети за сечење зеленчук:

– Најпрво осигурете се дека даската за сечење не се мрда. На овој начин ќе го намалите ризикот од повреда.

– Без разлика каков зеленчук приготвувате, држењето на ножот е едно од најважните нешта на коешто треба да обрнете внимание.

stanete-profesionalec-vo-kujna-ednostavni-tehniki-za-sechkanje-zelenchuk-17.jpg

– Исто важно е да користите и остар нож.

– Пред да го исечкате зеленчукот, исечете една страна и направете ја како рамна подлога. На овој начин, постабилно ќе го држите зеленчукот и полесно ќе го исечкате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *