Бон-тон правила кои некултурните луѓе конечно ги научија за време на пандемијата

Правилата за добро однесување се нешто што го учиме од најрана возраст, и овде не спаѓа само начинот на зборување со другите.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-01.jpg

Без разлика каде сте и што правите, мора да ги земете предвид и луѓето околу вас. Многумина целосно ги игнорираат другите, но благодарение на пандемијата, сите бевме присилени повеќе да внимаваме на нашето однесување во јавност.

Погледнете кои правила на однесување што ги научивме за време пандемијата треба да продолжиме да ги следиме:

Не чекајте до последен момент да ги барате парите или картичката. На овој начин создавате непотребен застој на каса.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-02.jpg

Во јавен превоз, почитувајте го личност простор на другите и направете место да застане или седне и некој друг. Ако има гужва, не мора ни да влезете.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-03.jpg

Кога чекате ред во маркет, пред банкомат или каде било, нема потреба да им „дишете во врат“ на оние пред вас.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-04.jpg

Кога ќе ја испразните корпата на каса во маркет, вратете ја назад или ставете ја на местото обележано за корпи. Продавачите, особен периодов, немаат секогаш време да го средуваат и вашиот неред.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-05.jpg

Кога сте на јавно место каде што има многу луѓе, следете ја насоката на движење и, исто како во јавниот превоз, почитувајте го личниот простор на другите.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-06.jpg

Кога сте во автобус, немојте да ја блокирате вратата и да создавате непотребен метеж.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-07.jpg

Кога се качувате на ескалатор, не застанувајте веднаш зад личноста пред вас и оставете простор да помине некој друг.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-08.jpg

Кога ќе сретнете некој, воздржете се од прегратки и бакнување. Најпрво, некои луѓе не се чувствуваат удобно кога го правите тоа, а во сегашната ситуација, од ваша корист е да ги почитувате мерките за дистанцирање.

pravila-na-odnesuvanje-shto-bi-trebalo-da-ostanat-norma-i-posle-pandemijata-09.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *