Шверц на слонова коска, ананас со петарди: Како луѓето ги убиваат слоновите?

Трагедијата за бремената слоница која почина откако изеде ананас со петарди го згрози светот… Од јавање на слонови до уништување на нивните живеалишта, како им штетиме на овие прекрасни животни?

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-01.jpg

Веста дека бремена слоница во Керала, Индија, почина откако изеде ананас полн со петарди го згрози светот. Ананасот бил поставен од страна на фармери за да ги брка дивите животни.

Оваа трагедија треба да нѐ освести малку. Што сѐ прават погрешно луѓето?

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-19.jpg

Можеби кај нас немаме слонови, но сигурно многумина од нас биле на егзотична дестинација и таму јавале слон.

Зошто треба да се грижиме повеќе за нив?

Слоновите се прекрасни животни.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-02.jpg

Тие се неверојатно социјални, често се во групи од 5, 6.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-03.jpg

Во некои земји се важен културолошки симбол.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-04.jpg

Како резултат на човечките активности тие се загрозен вид.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-05.jpg

Начини на кои луѓето ги „убиваат“ и им наштетуваат слоновите:

Тие се мета на ловокрадците, кои заработуваат од продажба на слонова коска.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-12.jpg

Уништување на нивните природни живеалишта со урбанизација или спремање терен за земјоделство во земји како Индија и Индонезија.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-09.jpg

Држење во заробеништво.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-11.jpg

Експлоатирање на слоновите за забава на туристите.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-06.jpg

Присилување да изведуваат и да прават шоуа.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-08.jpg

Јавање од страна на туристите, за што слоновите се тренирани, тепани и им е „убиен“ духот.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-07.jpg

Но, за среќа, не секое заробеништво на слоновите е ужасно, има и национални паркови и организации кои на слоновите им ги даваат условите што ги заслужуваат.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-15.jpg

Таму слоновите можат да шетаат со километри додека туристите ги набљудуваат од безбедна дистанца.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-14.jpg

Пандемијата на корона вирусот за нив беше на некој начин добра затоа што тие конечно може да одморат од напливот на туристи.

shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-18.jpg
shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-17.jpg
shverc-na-slonova-koska-ananas-so-petardi-kako-lugjeto-gi-ubivaat-slonovite-16.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *