11 навики од Шведска за растење на среќни деца, кои ни требаат и во Македонија

Пред да се изведе некоја операција на дете, докторот комуницира со тоа дете со месеци претходно за да стекне доверба во него. И да, бабите не ја играат улогата на родител на детето.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-01.jpg

Шведска често е на листите на најсреќни земји во светот, па докажано е дека шведските родители и образовен систем растат среќни деца.

Трикови од Шведска:

На децата им е дозволено сѐ – скокање во вир, шетање по дожд, нечиста облека на миг, сето тоа е дел од растењето.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-02.jpg

Во градинките има многу негувателки, односно нивниот број варира во текот на денот, но нема повеќе од 5 деца на 1 негувателка.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-03.jpg

Во случај на развод старателство подеднакво добиваат двата родитела и детето една седмица живее со мајката, а една со таткото.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-04.jpg

И мајката и таткото добиваат породилно отсуство.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-10.jpg

Не е дозволено децата да бидат тепани во никој случај – забрането е со закон уште во 1979 година.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-05.jpg

Бабите и дедовците не се клучни фигури во растењето на децата, тие се вклучуваат само кога се расположени за тоа.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-06.jpg

Нема поделба на играчките според пол, и момчиња си играат со кукли и девојчиња со автомобили.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-07.jpg

Уште од многу мали децата учат да се грижат за себе – мијат чинии, чистат и слично дури и во градинките.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-08.jpg

По училиште речиси никој не оди директно на факултет, туку прво наоѓаат работа или одат на некое патување со парите што ги заштедиле додека работеле на распустите во средно училиште, па по 6 месеци или повеќе се запишуваат.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-09.jpg

Пред да се изведе некоја операција на дете, докторот комуницира со тоа дете со месеци претходно за да стекне доверба во него.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-11.jpg

Децата во Шведска јадат благи работи само во сабота. Според традицијата само тогаш е дозволено зошто слатките се штетни за забите и здравјето на децата.

10-naviki-od-shvedska-za-odgleduvanje-na-srekjni-deca-koi-ni-trebaat-i-vo-makedonija-12.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *