Бесплатни оброци, помошник што оди да пазари место вас – што добиваат вработените во моќните компании?

Фактот што речиси 70% од денот кога сме будни го поминуваме во канцеларија, кажува многу за тоа колку е важно добро да го одбереме работното место и условите кои ни се нудат. Денес и голем дел од нашите поголеми компании и странски инвестиции пробуваат да воведат западен стил на работење со придобивки за вработените.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii-01.jpg

Ова се светските компании кои знаат како да „ги придобијат“ вработените со „слатки“ додатоци.

Google

Бесплатна храна за вработените, бесплатна масажа, ѕид за спортско искачување, јога се само дел од она што секој вработен го добива во оваа компанија.

Доколку некој од вработените почине, Google продолжува да исплаќа на партнерот на починатиот 50% од неговата плата во следните 10 години.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01.jpg

Starbucks

Факт е дека ретко кое кафуле дава придобивки на баристите и келнерите. Но, не и во Starbucks. Секој вработен добива комплетно покриена школарина за онлајн диплома на универзитетот во Аризона.

Вработените во седиштето добиваат грижа за децата (градинка во склоп на канцелариите) и фитнес центар на работното место.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii02.jpg

Disney

Вработените во Disney имаат бесплатен влез во секој Дизни парк на светот – за себе, фамилијата и пријателите. Исто така, имаат попуст во сите хотели и ланци на продавници на Дизни.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_1.jpg

Facebook

За секој вработен во Facebook кој ќе се одлучи да стане родител има 4 месеци породилно отсуство (вообичаенo во САД породилното трае 12 недели), платени трошоци за детето во првата година и 4000 долари за полесно снаоѓање со новороденчето. Секој вработен добива 3 оброци дневно.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_2.jpg

Pinterest

Секој вработен може да си одбере производи од Apple кои ќе му се од помош за да биде попродуктивен на работното место.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii02_1.jpg

Netflix

Во Нетфликс вашата продуктивност не се мери според тоа колку часови неделно сте работеле, туку е важно да си ги остварувате целите и задачите. Никој не се оптоварува кога сте пристигнале или кога сте си заминале од работа.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii03.jpg

LinkedIn

Бесплатни оброци, фитнес центри и спортување за сите вработени. Тие исто така обезбедуваат градинка за децата и грижа за миленичињата додека се на работа.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_3.jpg

Jack Daniel’s

Секој вработен има по едно шише виски бесплатно секој месец.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii02_2.jpg

Twitter

Бесплатни часови по крос-фит, бесплатни оброци и неограничен број на слободни денови.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_4.jpg

Johnson & Johnson

Заборавете на сите здодевни работи кои мора да ги правите. Компанијата им обезбедува на вработените приватен помошник кој ги прави здодевните работи место нив – плаќа сметки, оди да пазари во маркет и сл.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_5.jpg

AirBnB

Им дава на вработените 2000 долари кои можат да ги искористат во AirBnB домови било каде во светот. Можат со себе на работа да ги носат и своите миленици секој ден освен во петок кога е „Formal Friday“- единствениот формален ден во компанијата.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_6.jpg

Yahoo

Компанијата обезбедува големи попусти во ски ресорти и забавни паркови. На располагање имаат бесплатни часови по јога, кик-бокс, пилатес и голф.

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_7.jpg

Heineken

Полн бар со пиво достапен за сите вработени 24/7!

besplatni-obroci-pomosnik-sto-odi-da-pazari-mesto-vas-sto-dobivaat-vrabotenite-vo-najmoknite-svetksi-kompanii01_8.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *