Фото докази дека Македонија е прекрасна и немаме потреба од фотки од Германија за промоција

Германскиот фотограф Симон Мигај веројатно не сонувал дека неговата фотка направена на езерото Кенигсе во Германија еден ден ќе заврши како дел од владина кампањата за поттикнување на домашниот туризам во Македонија.

Doma-si-e-doma-germanski-fotograf-reakcija-01.jpg

„Одеднаш Македонија стана број еден дестинација што би сакал да ја посетам“ изјавил 36-годишниот фотограф кој патем сосема случајно дознал дека неговата фотографија е искористена во македонска промотивна кампања.

Симон изјавил и дека не планирал никаде да ја употреби фотката, туку едноставно ја закачил на интернет со цел луѓето да се служат со неа, а истата била направена по желба на приватен клиент, на езеро коешто е многу познато во Германија. Благодарение на љубопитните Македонци, дискусиите на Твитер и корисниците коишто го означиле во коментар, Симон дознал дека неговата фотка е насловната за промоција на домашниот туризам во Македонија.

Doma-si-e-doma-germanski-fotograf-reakcija-02.jpg

Од страна на ресорното министерство пак соопштија дека во врска со фотографијата која е употребена на платформата „Дома си е дома“ преку која се реализира мерката за ваучери за туризам за граѓани со ниски приходи, фотографијата била преземена со сите авторски права и дека Министерството за економија ја заменило со друга од домашна туристичка дестинација.

Во меѓувреме, не стивнаа коментарите на социјалните мрежи, а се разви и интересна дискусија кои фотки би можеле да се употребат за оваа промотивна кампања, бидејќи Македонија изобилува со природни убавини. 

Еве само мал дел од нив:

View this post on Instagram

Krivosijska Reka is a short (3,5 km) right tributary of the Pena River in one of the most beautiful areas of Shar Planina, known as Leshnica. At about 1 km downstream, the river again breaks out onto the surface and through a series of rapids comes to the great Krivosheski slap (Dolno Tskalo).The slap is located at an altitude between 1550 and 1600 m and consists of a total of 6 waterfalls. They are easily accessible by the arranged and marked path that starts from the forest road in the vicinity or from Dolna Leshnica.Particularly exciting is the upper 11.2 m high waterfall (6.7 + 4.5 m) whose water falls into a circularly carved cave hall, creating a large pool (giant pot) at the bottom.Because of the specific direction of sunlight and the color of the rocks, the water seems to change the color sparkling to greenish-blue.The half-closed rocky hall, created with the centuries-old erosion of the water, creates a strong echo from the waterfall, and it all fascinates you and leaves you breathless.This is the upper and most atractive part of the waterfall. Sar mountain is full of natural fenomenons and surprises anf make Macedonia…. a must visit place ! …………………………………………….. #naturelovers #awesome_photographers #awesomeearth #beautifuldestinations #globe_travel #awesome_shots #earthexclusive #heavenlyplanet #natgeo #earthpix #jaw_droping_shots #longexposure #exploring_shotz #landscape_captures #landscapephotography #landscape #landscapelover #world_eyes #earth #big_shotz #majestic_earth #ig_shotz #longexposure_shots #allshots #landscapehunter #globalcapture #longexpoelite #master_shots

A post shared by Vlatko Rafeski (@vlatko.rafeski) on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *