Убавина издлабена во карпа – Манастирот во Зрзе

Манастирот „Свето Преображение“ во Зрзе се наоѓа на 34 km северозападно од Прилеп. Издигнат на речиси 1000 m надморска височина, во подножјето на планината Даутица, неговата изградба започнала во XIV век од страна на монахот Герман.

Manastirot-vo-Zrze-iskonska-ubavina-01.jpg

Карпите под манастирот ги населиле монаси уште во IX век, простор којшто им служел за молење.

Зрзе е вистинско патешествие на историското, зачинето со мирисите на мајчината душица и жалфијата. И покрај отежнатата пристапност до манастирот, кога конечно ќе пристигнете до него, ќе го почувствувате срцебиењето на една традиција, културата од едно минато време, наследството на нашиот народ кое е неизбришливо.

Разурнува, ограбуван, обновуван, манастирот во Зрзе сè уште гордо стои над карпите, потсетувајќи нè дека некои работи се вечни:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *